środa, 1 lutego 2012

Kulinarna podróż.

Nie ma to jak siedzieć w biurze i myśleć o jedzeniu , do tego dobrym , smacznym - za którym się tęskni :)
Co warto spróbować będąc w Rosji? Czego nie kupimy tutaj ( ale możemy zrobić jeśli nam posmakuje :)).( Chciałam zaznaczyć że tak pamiętam kulinarną rzeczywistość Rosji, to są smaki mojego dzieciństwa, a nie wszystkie, przedstawione niżej, dania są stricte rosyjskie )
PIELMIENI , obowiązkowo :) 
Z racji tego, że większość Pań nie ma czasu na lepienie piel'mieni, z łatwością kupimy opakowanie tych pyszności w sklepie, w dziale mrożonek. Jest to na tyle popularne danie że producenci prześcigają się w wymyślaniu opakowań, smaków itd. a każda gospodyni ma swoje ulubione.
Manty - trochę większe piel'meni, różnica polega na tym że do farszu dodaje się dużo cebuli, a mięso mielony jest z baraniny, gotowane na parze.

Pirożki - nie wiem do czego je można porównać, jest to taka bułka z ciasta drożdżowego z "wkładem" ( mój ulubiony zielona cebulka z jajkiem ;)) smażona na głębokim oleju. W takiej formie najczęściej się sprzedaje ten rarytas, a producentem są babuszki :)



Nie wiem czy teraz też sprzedają , ale kiedyś na każdym rogu sprzedawali Bieliaszy ( pirożek z mięsem i cebulą!) i Cieburieki ( to samo tylko w innej formie i z ostrzejszymi przyprawami ). Jedno i drugie pochodzi od tatarów.
Bieliasz

Cieburiek
Na dworcach i lotniskach są popularne kanapki z "czerwoną" rybą. Zapłaciliśmy za 2 takie kanapeczki i 2 x sok 0,7 l - 50 zł :)

Sałatki które były wymyślony w czasach sowieckich , kiedy najczęściej pod ręką były warzywa.
"Pod szuboj" - ( tł. pod pierzynką ) dosłownie się tlumaczy pod futrem, jak byłam mała to myślałam że chodzi o to że musi długo stać pod futrem żeby się zrobiła :) Skład: śledź, ziemniaki, marchew, cebula, buraki, majonez.


Mimoza- skład: konserwa rybna w oleju, ziemniaki, marchew, jajko, cebula, majonez.
 

Olivie - tradycyjna sałatka, która zawsze jest na stole :) coś jak warzywna tylko z kiełbasą :)



c.d.n. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz